Η μεγαλύτερη αύξηση κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα στο α΄ τρίμηνο
Στις χώρες με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην ΕΕ συγκαταλέγεται η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση κενών θέσεων εργασίας σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.
Ειδικότερα η Ελλάδα με ποσοστό 3,1% βρίσκεται στην έβδομη θέση της κατάταξης των χωρών της ΕΕ με βάση τις κενές θέσεις εργασίας ενώ κατέγραψε αύξηση σε ετήσια βάση τις τάξης των 1,6 ποσοστιαίων μονάδων, που είναι μακράν η μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας ήταν 2,9% στη ζώνη του ευρώ, αμετάβλητο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και μειωμένο κατά 3,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Συνολικά στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 2,6% για το ίδιο χρονικό διάστημα, το ίδιο με το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και μειωμένο σε σχέση με το 2,9% του πρώτου τριμήνου του 2023.
Ποιοι κλάδοι «υποφέρουν»
Στην ευρωζώνη μεγάλες ελλείψεις εργαζομένων για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας εντοπίζονται στη βιομηχανία και τις κατασκευές (2,5%) και τις υπηρεσίες (3,2%), ενώ στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 2,3% και 3,0%.
Τα υψηλότερα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν στην Αυστρία (4,5%), το Βέλγιο (4,4%) και την Ολλανδία (4,4%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (0,7%), τη Βουλγαρία (0,8%), την Πολωνία και την Ισπανία (0,9% και στις δύο).
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερό σε τρία κράτη μέλη και μειώθηκε σε δεκαοκτώ κράτη μέλη. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν, όπως σημειώθηκε παραπάνω, στην Ελλάδα (+1,6 π.μ.) και τη Μάλτα (+0,6 π.μ.). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία και τη Σουηδία (-0,8 π.μ. και στις δύο), το Λουξεμβούργο και την Αυστρία (-0,7 π.μ. και στις δύο) καθώς και στην Τσεχία και τη Γερμανία (-0,6 π.μ. και στις δύο).