Κύμα συμπαράστασης από τα συνδικάτα στους εργαζόμενους στα ορυχεία Αχλάδας

Μεγάλες είναι και οι αντιδράσεις των συνδικάτων μετά την απόφαση του Υπουργού Ενέργειας να κηρύξει έκπτωτη την μισθώτρια εταιρεία “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.”  από τα μισθωτικά της δικαιώματα. Το εν λόγω ορυχείο επιστρέφει στα χέρια του Δημοσίου μετά από 86 χρόνια. Η απόφαση αυτή, ασχέτως των όποιων εταιρικών διαφορών, αφήνει έκθετους εκατοντάδες εργαζόμενους στη λιγνιτική παραγωγή στην περιοχής. Οι άνθρωποι αυτοί από τη μία μέρα στην άλλη βρίσκονται χωρίς εργασία, χωρίς μεροκάματο, χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Ενώ περιμέναν έναν “αργό και βασανιστικό θάνατο” λόγω του σταδιακού κλεισίματος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, τώρα βιώνουν έναν “ξαφνικό θάνατο”. Για άλλη μία φορά σε αυτή τη χώρα αυτοί που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες είναι οι εργαζόμενοι. Δηλαδή ο πιο ευάλωτος κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας. 

Οι κινητοποιήσεις

Έντονες βέβαια είναι και οι αντιδράσεις των εργαζομένων, με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς να οργανώνουν ήδη τις πρώτες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με βασικό ζητούμενο να διατηρήσουν τις δουλειές τους. Ήδη σήμερα 19 Ιουλίου πραγματοποιείται συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλη καθώς και το Εργατικό Κέντρο έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν σ αυτό.

Κύμα συμπαράστασης

Πολλά είναι τα συνδικάτα ανά την χώρα που με επιστολές τους προς το ΥΠΕΝ στηρίζουν τους συναδέλφους τους, εργαζόμενους στο εν λόγω ορυχείο.

Το Εργατικό Κέντρο της Φλώρινας έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και σχεδιάζοντας τις κινητοποιήσεις και επαφές, έχει αποστείλει και ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας  τονίζοντας ότι “με την απόφαση του Υπουργείου είναι πλέον φανερό ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αόρατοι. Έχουν οικογένειες, έχουν υποχρεώσεις, έχουν αξιοπρέπεια. Αυτοί οι άνθρωποι δουλεύοντας εδώ και χρόνια μέσα στις στάχτες δίνουν τον αγώνα τους για την επιβίωση δίνοντας παράλληλα στη χώρα τις πρώτες ύλες για την ενεργειακή της αυτονομία… “ και ζητά παρέμβαση του ώστε να υπάρξει διάλογος με τους εργαζόμενους και το ΥΠΕΝ.

Η Γ.Σ.Ε.Ε. με ανακοίνωση της ζητά να “διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του συνόλου των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους, ανεξαρτήτως σε ποιόν ιδιώτη ή επιχείρηση η πολιτεία θα παραχωρήσει την εκμετάλλευση του ορυχείου”.

Θέση για το θέμα πήρε και η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος η οποία απέστειλε επιστολή στο ΥΠΕΝ στην οποία τονίζει “σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα παίρνονταν πολιτικές αποφάσεις όπου θα ανάγκαζαν τους κατοίκους όλων των παραμεθόριων περιοχών να μπορούν να διαμείνουν και να εργαστούν σε αυτές , ώστε να θέτουν τους εαυτούς τους , θεματοφύλακες , και να κρατούν θερμοπύλες σε αυτές τις ιδιαίτερες απομακρυσμένες περιοχές.Το αρμόδιο Υπουργείο σας όμως , λαμβάνει αποφάσεις τιμωρητικές.Πετάει στο δρόμο εργαζόμενους αναγκάζοντας τους να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές , αφήνοντας τες , στην τύχη τους και στην ερημοποίηση τους.Αναζητούμε την κοινωνική σας ευαισθησία.Επιζητούμε την πολιτική σας βούληση ώστε να μην κατακερματιστεί ο κοινωνικός ιστός αυτής της ιδιαίτερης απομακρυσμένης περιοχής της πατρίδας μας .Σας ζητάμε να εισακούσετε τις φωνές των συναδέλφων μας εργαζομένων και να αναστείλετε την απόφαση σας για το κλείσιμο του Ορυχείου της Αχλάδας”.

Και η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), “είναι στο πλευρό απολυμένων εργαζόμενων, καθώς όπως ανακοινώνει στηρίζει τις προσπάθειες και τον αγώνα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας και του Σωματείου μέλους μας με την επωνυμία “ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ”, στην κατεύθυνση αναστολής της κυβερνητικής απόφασης κλεισίματος του ορυχείου και απαιτεί την άμεση επίλυση του ζητήματος, με ταυτόχρονη διασφάλιση των εκατοντάδων θέσεων εργασίας”.

ΟΧΙ στο κλείσιμο του Ορυχείου Αχλάδας στη Φλώρινα δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕργατοΥπαλλήλων Μετάλλου (Π.Ο.Ε.Μ).  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της “Απαιτούμε διασφάλιση της λειτουργίας του,των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας τους. Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά αιφνιδιάζει δυσάρεστα τους εργαζόμενους, αυτή τη φορά στο Ορυχείο Αχλάδας στη Φλώρινα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς καμία εξήγηση έλυσε ξαφνικά τη σύμβαση μίσθωσης με την εταιρεία που το κατείχε, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους να βρεθούν στο δρόμο χωρίς τη παραμικρή μέριμνα γι αυτούς εκ μέρους του κράτους. Συντασσόμαστε με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, την τοπική κοινωνία που αγωνιά και δοκιμάζεται και συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους – εργαζόμενους του Ορυχείου που εν μια νυκτί βρέθηκαν άνεργοι. Απαιτούμε την συνέχιση της σύμβασης μίσθωσης που διασφαλίζει τη λειτουργία του ορυχείου και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων”.

Θέση επίση έχει πάρει και το συνδικάτο των εργαζομένων στην ΔΕΗ “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” που με ανακοίνωση του ζητά την προστασία των θέσεων εργασίας.

Επίσης πολλά είναι και τα πρωτοβάθμια σωματεία που έχουν πάρει θέση υπέρ των εργαζομένων.

Ερώτημα σχετικά έχει υποβάλει και το ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Ενέργειας τονίζοντας ότι “η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να συνοδεύεται και από την ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε μια τέτοια επιχείρηση κρίνεται σκόπιμο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης με ρεαλισμό και καλή πίστη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει”.

Similar Posts