Μόνο στα χαρτιά η τετραήμερη εργασία στη χώρα μας

Γιατί δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας η 4ήμερη εργασία; Στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας παρέχεται η δυνατότητα 4ημερης πλήρους απασχόλησης διάρκειας 40 ωρών εβδομαδιαίως και 10 ωρών ημερησίως, ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου.

Με περιορισμένη απήχηση ισχύει στη χώρα μας η 4ήμερη εργασία που έχει νομοθετηθεί εδώ και τρία χρόνια από τον τότε υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Ωστόσο η 4ήμερη εργασία όπως φαίνεται από τα περιορισμένα στοιχεία που υπάρχουν- άλλα δεν ανακοινώνονται- δεν είναι καθόλου ελκυστική στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να το προβλέπουν ή συμφωνίες του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που να το επιδιώκουν και έτσι ρυθμίζεται μόνο με ατομικές συμβάσεις που είναι περιορισμένες.

Ειδικότερα στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας παρέχεται η δυνατότητα 4ημερης πλήρους απασχόλησης διάρκειας 40 ωρών εβδομαδιαίως και 10 ωρών ημερησίως, ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου. Δεν είναι επιτρεπτή η απασχόληση πέραν των 10 ωρών ημερησίως και των 40 ωρών εβδομαδιαίως που κατανέμεται σε 4ήμερη βάση.

Εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση ή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με συλλογική σύμβαση, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νόμο 1892/1990, μπορεί να εφαρμοστεί κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, με ατομική συμφωνία.

Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης εξετάζει υποχρεωτικά τα αιτήματα εργαζομένων για σύναψη ατομικής συμφωνίας και προς διευκόλυνση των μερών, μπορεί να γνωστοποιεί στους εργαζόμενους αφενός τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση και αφετέρου τα πεδία των κατά περίπτωση επιχειρησιακών του αναγκών για την εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Similar Posts