Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πότε θα ξεκινήσει υποχρεωτικά σε τουρισμό και εστίαση
Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, στόχος είναι να καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος που δουλεύει ο εργαζόμενος για να αμείβεται για αυτόν τον χρόνο.
«Είναι ένα μέτρο που έρχεται να θωρακίσει τα δικαιώματα του εργαζόμενου και εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε κάθε εργαζόμενο όπου και αν αυτός βρίσκεται», σημείωσε την Τετάρτη, σε συνέντευξή της στον «ΣΚΑΪ».
Η υπουργός διευκρίνισε ότι από σήμερα ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε ξενοδοχεία, καταλύματα, κάμπινγκ, χώρους εστίασης, καφενεία, εστιατόρια κ.α.
Όπως είπε, θα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να καταγραφούν ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν, αλλά και για να μπορέσουν να εξοικειωθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι με το μέτρο.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε περίπου 750.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων να υπολογίζεται στις 73.000.
Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μετά και την επέκτασή του στον επισιτισμό και τον τουρισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 1.500.000.
Το μέτρο πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2025, προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, χώροι εστίασης) να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και για να επιλυθούν οποιαδήποτε πρακτικά ζητήματα.