ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Φεβρουάριος 2021 / Φύλλο 1

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας

Εργαζόμενοι: κόστος εργασίας ή επένδυση εργασίας?

Αρθρο Προέδρου ΕΚΦ Κωνσταντίνου Σιακου

2022-08-04

Η ραχοκοκαλιά μιας κοινωνίας είναι οι εργαζόμενοί της

Πολλές φορές ξεχνάμε τον ζωτικό, κρίσιμο, αναγκαίο ρόλο που παίζουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι μιας χώρας. Όμως, τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται απλώς ως ένα λογιστικό μέγεθος, απλώς ως «κόστος εργασίας». Για όποιον ξέρει πραγματικά τι σημαίνει να παράγεται ένα ποιοτικό προϊόν, σε οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας, είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται για «κόστος εργασίας», αλλά για «επένδυση εργασίας». Και μόνο η φράση «κόστος εργασίας» είναι και υποτιμητική και βαθιά εσφαλμένη. Και μάλιστα για την πιο κρίσιμη επένδυση, αφού τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις δεξιότητες, τις γνώσεις, την επινοητικότητα, το μεράκι και την ακεραιότητά τους. Η εργασία δεν είναι «εργατικό κόστος», είναι ο πυρήνας της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής. Οι επιχειρήσεις που δεν επενδύουν στους εργαζομένους τους, νομίζουν ότι βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους. Στην πραγματικότητα απλώς υπονομεύουν το μέλλον τους. Όλες και όλοι αυτοί που το μόνο που έχουν για να ζουν και για να φροντίζουν την οικογένειά τους είναι η δουλειά τους, είναι ο μισθός τους.

Το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης»

Τελευταία επανέρχεται διαρκώς η συζήτηση για τις ελλείψεις προσωπικού σε διαφόρους κλάδους. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Στο εξωτερικό παρατηρούνται ανάλογα προβλήματα σε αρκετούς τομείς, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης», δηλαδή το φαινόμενο εργαζόμενοι να εγκαταλείπουν μαζικά θέσεις εργασίας που δεν τους ικανοποιούν. Όλα αυτά δείχνουν ότι τελείωσε η εποχή που οι εργαζόμενοι ήταν έτοιμοι να εργαστούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και για εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές. Εκείνες ήταν εποχές κρίσης και επισφάλειας. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν απλώς να αντιμετωπίζονται ως κόστος εργασίας και ότι δεν μπορεί στο όνομα της ευελιξίας να γίνεται η ζωή τους λάστιχο. Ούτε μπορούν να είναι περιπλανώμενοι εργαζόμενοι. Και αυτό αφορά τόσο τους εργαζόμενους με πτυχία αλλά και αυτούς που είναι προσανατολισμένοι σε εργασίες πιο πρακτικές ή χωρίς μεγάλες απαιτήσεις τυπικών προσόντων. Και επειδή έχουν επίγνωση ότι παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο απαιτούν και την ανάλογη αξιοπρέπεια. Να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους και να μπορούν να ζήσουν πέρα από το να δουλεύουν.

Γι’ αυτό και αρνούνται να εργαστούν «κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες». Ιδίως σε μια εποχή που το κόστος ζωής αυξάνει σημαντικά. Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους εργαζομένους και παράλληλα δεν έχει νόημα η ανάπτυξη εάν δεν ωφελεί πρώτα και κύρια τους εργαζομένους.

Δείτε όλο το άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Slide-1 (2)

STOP THE VIOLENCE

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας στηρίζει ενεργά και συμμετέχει στην σιωπηλή πορεία κατά της βίας

Ε.Κ.Φ.

2022-02-20

Το Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσωπείες των σωματείων μελών του ΕΚΦ,  συμμετείχαν δυναμικά στην χθεσινή, κεντρική, απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και ενώνοντας τις φωνές με εργαζόμενους από όλη την Βόρεια Ελλάδα έδωσαν ηχηρό μήνυμα πως «Με Εξαθλιωμένους Εργαζόμενους, Ανάπτυξη Δεν γίνεται», όπως ήταν το βασικό σύνθημα της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας.

Η δυναμική συμμετοχή στη χθεσινή απεργία έδωσε ξεκάθαρα το μήνυμα στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Στην αβέβαιη περίοδο που ζούμε, στο τέλος μιας σκληρής περιόδου που υπήρξε απόλυτα απορρυθμιστική και ισοπεδωτική για τους εργαζόμενους, λόγω των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισής της, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν πως όχι μόνο δεν είναι προστατευμένοι, αλλά αντίθετα είναι εκτεθειμένοι στις κυβερνητικές αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, υπηρετώντας τις εντολές των εργοδοτών και παράλληλα χάνουν τα κεκτημένα που τους έχουν απομείνει.

Η κρίση στην αγορά εργασίας είναι μεγάλη, με την υγειονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία, ως συνέχεια της κρίσης των μνημονίων, να δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για τη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και τις τρομακτικές διαστάσεις που θα λάβει η ανεργία.

Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία με συνέπεια στην ιστορία και τους αγώνες μας, και με αίσθημα ευθύνης, είμαστε αντίθετοι στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και όχι μόνο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας, αλλά προτάσσουμε και το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο.

Ως θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί την μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα, ζητούμε από τους Βουλευτές του νομού αφού αφουγκραστούν την αγωνία των χιλιάδων εργαζομένων να καταψηφίσουν τις αντεργατικές διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Τέλος δηλώνουμε ότι, θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Προτάσσοντας το λόγο, τα επιχειρήματα και τις διεκδικήσεις μας. Θα δώσουμε τους αγώνες που οφείλουμε σε όλους εκείνους που πριν από εμάς έδωσαν το αίμα τους για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Οριστικοί πίνακες κατάταξης για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης ΟΑΕΔ – Cisco στην κυβερνοασφάλεια

Αναστολές συμβάσεων εργασίας και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οι προθεσμίες και πώς θα δηλωθούν

Προσωρινοί Πίνακες του Προγράμματος Παιδικών Κατασκηνώσεων ΟΑΕΔ 2021 By

ΣΕΛΙΔΑ 1