Η απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΦ

Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν δυναμικό παρών σήμερα στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας στην  κεντρική πλατεία της πόλης, στο πλαίσιο της 24ωρης Γενικής Απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Με βασικό σύνθημα όλων οι ζωές μετράνε, πλήθος κόσμου απαίτησε για ακόμη μία φορά, να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, να αποδοθούν ευθύνες και φυσικά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε  ανθρώπινες ζωές.

Η ελληνική κοινωνία απαιτεί και διεκδικεί μεταξύ άλλων, τόσο για τους εργαζόμενους στις μεταφορές όσο και για το επιβατικό κοινό, άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία  σύγχρονες ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές, μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας, ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.

Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, θα συνεχίσει τον αγώνα του ώστε να μην επιτρέψουμε, τα φαινόμενα της αδιαφάνειας, της συγκάλυψης και της μετάθεσης ευθυνών αλλά και τυχόν καθυστερήσεις να οδηγήσουν στη λήθη.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών.

Ακολούθησε πορεία ως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Φλώρινας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Oι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές, οι νέοι και νέες που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, ενώσαμε για ακόμη μία φορά  τη φωνή διαμαρτυρία μας γιατί η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστον νέα παιδιά.

Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Παιδιά, νέους, μεγάλους.

Διαδηλώσεις, μηνύματα σε τοίχους, σε αυλές σχολείων, σε αίθουσες πανεπιστημίων έχουν κατακλύσει τη χώρα ολόκληρη. Ο καθένας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη.

Απεργούμε, διαδηλώνουμε, απαιτούμε και διεκδικούμε για τους εργαζομένους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό:

  1. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
  2. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  3. ΜΕΤΡΑ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  4. ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  5. ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ  ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ
  6. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
  7. ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  8. ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ

«ΟΛΩΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ»

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΦ ΣΙΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες

Την ώρα της σιωπής, της ανθρώπινης συντριβής, οι ευχές μας είναι για τους συνανθρώπους μας που βιώνουν την άδικη απώλεια των αγαπημένων τους στο αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Στα αυτιά μας όμως ηχεί ένα συνεχές ΓΙΑΤΙ.

ΓΙΑΤΙ πάλι μια τραγωδία;

ΓΙΑΤΙ ο αρχαίος μύθος της Ιφιγένειας παίρνει κατά καιρούς αληθινές διαστάσεις στις μέρες μας;

ΓΙΑΤΙ πρέπει να έχουμε τραγωδίες για να γίνουν –αν γίνουν– με τεράστιες καθυστερήσεις τα αυτονόητα

και τα ΓΙΑΤΙ διαδέχονται τα ΠΩΣ:

ΠΩΣ θα διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και θα αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι;

ΠΩΣ οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών;

ΠΩΣ θα γίνει πραγματικότητα το ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ;

ΠΩΣ δεν θα κυριαρχήσει στην κοινωνία μετά τα δικαιολογημένα αισθήματα οργής για τους αδικοχαμένους, εντέλει και το αίσθημα της ατιμωρησίας;

Με συντριβή και ενσυναίσθηση θέτουμε ερωτήματα που θέτει κάθε συμπατριώτης μας που ζητά δικαιοσύνη και πράξεις ώστε να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες εθνικών διαστάσεων.

Δεν έχουμε έτοιμες λύσεις – Δεν έχουμε εύκολες απαντήσεις. Θα συμβάλλουμε –εμείς στα συνδικάτα– με τις έρευνες και τις προτάσεις μας ώστε, αν υπάρξει πραγματικό πνεύμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, της δικαιοσύνης, των επιστημονικών φορέων και όσων θα εμπλακούν, ώστε και δικαιοσύνη να αποδοθεί και να εξασφαλιστεί ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν.

Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης.

Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη.

Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών.

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα ζητήματα.

Είναι αδιανόητο να παρουσιαστούν επαναλήψεις φαινόμενων του παρελθόντος, δηλ. αδιαφάνεια, συγκαλύψεις, μεταθέσεις ευθυνών και καθυστερήσεις που οδηγούν στη λήθη.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ – ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ

Να νικήσουμε την αμεριμνησία, την γραφειοκρατία, την κομματική επανάπαυση για να συγκροτήσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και ΚΡΑΤΟΣ δικαίου.

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Να σταματήσουμε το εθνικό μας εκκρεμές στη θέση ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ και να μην ξαναγυρίσει ούτε στην ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ούτε στο ΔΙΧΑΣΜΟ.

Ο δρόμος είναι δύσκολος και γεμάτος εμπόδια, Για αυτό πρέπει να τον διασχίσουμε όλοι μαζί. Και μην ξεχνάμε ότι χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν δόθηκε ποτέ.

Καλό αγώνα

 

Similar Posts