Τα τέσσερα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, και η απληστία των κερδών συνεχίζεται στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια στην υγεία, και στις υπηρεσίες (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια) Σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat έχουμε τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη και είμαστε η τρίτη χώρα με την υψηλότερη τιμή της ενέργειας. Όσο και να θέλουν κάποιοι οργανισμοί προπαγανδίζοντας περί μείωση του πληθωρισμού η προσπάθεια τους αυτή πέφτει στο κενό. Βλέποντας το φως της δημοσιότητας μελέτες όπως της ΤτΕ όπου δείχνουν πως είμαστε η ακριβότερη χώρα με ποσοστό 10% σε 40 κατηγορίες προϊόντων και καταρρίπτοντας το success story περί εισαγόμενου πληθωρισμού.
Όσο και τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που αποτυπώνει πως η αισχροκέρδεια αδειάζει τις τσέπες των Ελλήνων καταναλωτών. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat η ΕΛΛΑΔΑ είναι η τέταρτη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη με το 26% του πληθυσμού της να βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού το ίδιο έδειξε και η μελέτη του ινστιτούτου εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ. Όσα μέτρα – ημίμετρα (πενταπλασιασμός στα πρόστιμα, με την μείωση της τιμής -5% με το περιβόητο ταμπελάκι, με τις καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι, με τις προσφορές όπου υπάρχουν ανατιμήσεις για τρεις μήνες δεν θα μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν προσφορές κλπ) Οσα καλάθια (καλάθι του μαθητή με 11 σχολικά προϊόντα, καλάθι του Πάσχα, καλάθι των Νόμων, καλάθι των Χριστουγέννων, καλάθι της Σαρακοστής, καλάθι του νοικοκυριού, e- katanalotis με τρεις χιλιάδες προϊόντα κλπ) Όσα pass και να δώσουν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια δεν τιθασέυονται. Για να περιοριστεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια χρειάζονται δραστικά μέτρα όπως:
1) Πραγματικοί επιτόπιοι έλεγχοι στα καταστήματα λιανικής πώλησης, στο χωράφι, στις βιομηχανίες, στις κτηνοτροφικές μονάδες κλπ.
2) μείωση του ΦΠΑ
3) μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
4) έξοδος από το χρηματιστήριο ενέργειας.
Πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι πως οι καταναλωτές έχουν περιέλθει σε ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ αφού εξαντλείται ο μισθός στις πρώτες 15 με 19 ημέρες για τις ανελαστικές δαπάνες των νοικοκυριών.
Απόστολος Ραφτόπουλος – Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας & Μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ