Σήμερα οι πληρωμές σε «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και αναστολές

Πιστώνεται σήμερα το απόγευμα η αναλογία μισθού από τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ σε 31.499 εργαζομένους.

Ειδικότερα εγκρίθηκαν η δαπάνες που αφορούν σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τον μήνα Μάρτιο 2022 καθώς και για τον μήνα Φεβρουάριο 2022 (υπόλοιπα) για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας για συνολικά 31.499 πληρωμές δικαιούχων.

Επίσης εγκρίθηκε το ποσό για 216 δικαιούχους που αφορούν στην κάλυψη των ημερών της άδειας ειδικού σκοπού όπως αυτές δηλώθηκαν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» από 1/12/2021 έως και 31/01/2022.

Στο μεταξύ η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Απριλίου λήγει στις 30 Απριλίου.

Για την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2022, στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εντάσσονται οι εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021 (τα στοιχεία των οποίων αντλούνται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) σε επιχειρήσεις που πληρούν τα οικονομικά στοιχεία τα οποία παραμένουν ίδια με αυτά που ίσχυαν για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022.

Ειδικότερα για τον μήνα Απρίλιο 2022 – Α΄ΦΑΣΗ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, στις επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό έως τις 30 Απριλίου 2022.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει η υποχρέωση γνωστοποίησης εκ των προτέρων κάθε αλλαγής ή τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό για τους αντίστοιχους μήνες ένταξης στον Μηχανισμό.

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.

Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Ο Μηχανισμός εφαρμόζεται και σε εποχιακά εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε επιχειρήσεις -εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν κατά την περίοδο επιδότησης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ

Similar Posts